Tartan!

Här var det tartan; tartan i stora mängder – inte mindre än 5 meter för att vara precis. Hur har jag råd med det? Egentligen har jag inte det, inte på långa vägar, men vad gör man?

Kan för övrigt passa på att nämna att ”tartan” inte är ett skotskt/gaeliskt begrepp, utan kommer från franskans tiretaine, vilket ursprungligen betecknade ett lätt, ovalkat ylletyg (i motsatts till exempelvis kläde) oavsett färg eller mönster. Skottarna kallade ursprungligen det rutmönstrade tyget för breacan, vilket betyder ungefär ”mångfärgat”.

English:

My latest purchase consists of no less than 6 yards of tartan fabric for my little Scottish project (which I couldn’t really afford, but what the heck!).

Speaking of tartan, the term itself is actually not Scottish Gaelic in origin but derives from the French word tiretaine, denoting a light, not fulled woollen cloth (as opposed to, for instance, broadcloth). The Gaelic-speaking Scots themselves preferred the term breacan to describe their checked wool cloth, meaning roughly “multi-coloured”.

Annonser

9 svar to “Tartan!”

 1. Frej Says:

  Öy fö fan, du har ju snott mitt tyg! haha 🙂
  Köpte du från hon på tygpunkten eller?
  Du kommer i alla fall få mycket glädje av att jobba i det där, väldigt tacksamt tyg.

 2. Mikael Says:

  Ta mig tusan det stämmer ju, tänkte jag faktiskt inte på. Hade för mig att dit tyg var mer åt det rödaktiga hållet och inköpt i Uppsala, men kollar jag på din blogg så är det helt klart samma tyg från samma affär och allt. Fint som snus är det iaf, fick t.o.m. tummen upp från skottska reenactare som gillade mönstret och färgen

 3. Hannah Says:

  Vad kul med rutigt! Vad kan det tänkas bli? Så du handlar också tyger här i Uppsala? Väligt bra affär är det iaf, handlade där så sent som förra veckan.

  • Mikael Says:

   Nope Hannah det är beställt hos tygpunkten i Kävlinge men jag har hört från Frej att tygaffärn i Uppsala ska vara bra. Tanken är att det ska bli en s.k. ”Belted plaid” eller Feileadh Mor, men mer tänker jag inte avslöja mer i nuläget.

 4. Frej Says:

  Jovisst är det samma alltid, men jag har nog försökt fota det så att det fått så kraftig nyans som möjligt vilket säkert kan ha vilselett en aning.
  Kul med ”lokalt” medhåll, då är det bara att köra på när du nu har deras välsignelse.

  • Mikael Says:

   Det gäller ju även dig och din rock – knyt den till ngt kiltliknande, släng på dig lite blå färg á la Mel Gibson och häng med på en haggis-picknick. Glöm för allt i världen inte Claymoren 😉

   • Frej Says:

    Det är ju faktiskt några meter tyg i den också så varför inte. Har ingen Claymore dock, men däremot en gammal rejäl bessman som säkert går att däcka en å annan anglare med. Blir lite mer bondesoldat över det 😉

 5. Jim Says:

  Nice stuff! Looking forward to seeing how it comes together. There seems to be a yellow-grey theme going on . .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: