Motti med fläsk samt hillo

Mat från finnskogarna

Okej, med lite god vilja kanske man kan betrakta matlagning som ett slags hantverk. Hur som helst kan skogsfinnen i mig inte låta bli att slå ett slag för motti, en slags bastant gröt på skrädmjöl som äts med stekt fläsk och lingon. Skrädmjöl är en värmländsk specialitet av rostad havre som kan vara knepigt att få tag på utanför landskapet, men rågmjöl går också bra och är egentligt historiskt sett den vanligaste motti-ingrediensen. För att göra runt 4 portioner motti kokar man upp 6 dl vatten och häller sedan i 5 dl mjöl på en gång. Tanken är att mjölet ska ångas igenom, och det gör man genom att stampa det med en sked eller slev.

Den färdiga mottin ska vara aningen torr och mjölig, men kan mjukas upp genom att man häller stekflott från fläsket över den. Servera med fläsk och lingon, annars kan man även med fördel ha fisk till mottin vilket var det vanliga förr, varför inte nyfångad aborre? Mottin kan också ätas med fingrarna direkt ur kastrullen (t.e.x om man är ute) vilket var seden bland skogshuggarna förr, därav den svenska benämningen nävgröt (dvs gröt som man äter ur näven).

 Motti har blivit något av ett signum för den värmländska finnkulturen och är också väldigt typisk för den spartanska enkelhet som präglade skogsfinnarnas vardag. En varning kan vara på sin plats: se till så att du har sisu nog att ta dig an rätten, man blir snabbt väldigt mätt efter några tuggor av den här flottiga kaloribomben. Det är helt enkelt rejäl mat för riktiga karlakarlar och – ja vad är det kvinnliga motsvarigheten? Frufruntimmer?    

 Som dessert kan man äta hillo, en slags mousse av skrädmjöl (alt. rågmjöl), socker och bär, exempelvis blåbär som på bilden.

English: Motti and hillo

 Motti is a dish brought to Sweden and Norway by Finnish colonizers in the 1500- and 1600s and has lived on as a traditional staple diet in the province of Värmland. It is a kind of dry porridge usually made of flour from roasted oats (known locally as skrädmjöl) and served with fried fat pork and lingonberries. Motti can also be made of rye flour and served with fish, as it was customary in the past. To make motti for four persons you simply pour 5 dl of flour into 6 dl boiling water and “pound” the porridge with a wooden spoon or ladle. The idea is to let the water steam through the flour. The finished motti should be somewhat dry and floury, but a tip is to pour dripping from the fried pork over it to make it juicier. Lingonberries and fat pork complete the dish. Just make sure that you have the right amount of sisu required to finish a plate with this heavy, greasy dish. When and if you are up for some more you might want to try hillo, a mousse-like dessert made of mashed berries (in this case bilberries) mixed with flour and sugar.

5 svar to “Motti med fläsk samt hillo”

  1. Grim Says:

    KAn man tidstypa denna maträtt? När den omnäms ha kommit till Sverige exmpelsvis

    • Mikael Says:

      Motti på rågmjöl bör ha kommit med de första skogsfinska nybyggarna under 1500-talets andra hälft, rätten i sin nuvarande form av skrädmjöl och fläsk är från 1800-talets mitt skulle jag tro

  2. Birgitta Says:

    Hej! Blev nyfiken på din rubrik ”Motti”. Jag bor i Finnskogen nu och tycker faktiskt motti med fläsk och lingon är gott och väldigt mättande. Numera finns skrädmjöl att köpa i butiker runt om i Sverige, iaf i närliggande landskap.
    Under juni-augusti serveras motti med fläsk runt om på hembygdsgårdarna här i Finnskogen. Tycker faktiskt att ni ska prova den rätten om ni kommer häråt.
    Somriga Finnskogshälsningar Birgitta

  3. Peter Says:

    Hördu! Matlagning är i allra högsta grad ett hantverk (och är det det inte får jag väl slå igen hantverksbutiken ;-))

  4. Jim Says:

    Looks terrific! I’ll give it a try and make some this week.

Lämna ett svar till Mikael Avbryt svar