Remkängor

Remkängor är en snygg modell som var heta främst på 1100-1200-talen, men som på sina håll levde kvar långt in på 1300-talet. Kängorna på bilden är sydda av mig som ett beställningsarbete och mönstret är hämtat från Skoboken (Stefan Eriksson), enligt uppgifter är det baserat på ett fynd från Ekeby på Öland. Till ovanläder, hälkappa, remmar och bes har jag använt mig av vegetabilgarvad nötnacke på 1,5 mm, medan sulan gjorts av 5 mm plattläder. Även om det här kängparet var lite för stora för att passa mig (44-45) så är modellen tveklöst bekväm och kan rekommenderas till alla lajvare och medeltidsreenactare som är på jakt efter  rejäla, praktiska, utomhusvänliga skodon.

English: Lace-up boots

Lace-up boots were in vogue during the 12th and 13th centuries in particular, but they could be seen lingering on well into the 14th century. The boots pictured here was sewn by me as a custom work and the pattern is based upon a find from Ekeby, Öland, Sweden. The vamp, heel cup, laces, and rand is made out of vegetable tanned bovine leather, 1,5 mm thick, whereas the sole was cut from 5 mm saddle leather. Although this particular pair was a tad too large to fit my feet, I can attest to the comfort provided by the design, and I would recommend boots like this to any larper or medieval reenactor looking for sturdy, no-nonsense, outdoor-friendly footwear.

Annons

8 svar to “Remkängor”

  1. Helena Says:

    Det blev verkligen grymt snygga, har du sytt många skor förr?
    Jag har själv tänkt göra dessa skor åt mig och har en liten fråga kring hur man gör.

    Efter att ha läst skoboken och sett andra som gjort skor är jag inte riktigt säker på hur man gör själva besen. En del har en skinremsa som är dubbelvikt, är detta en dubbelbes? Eller är det en enkel för att man har en skinbit? För jag har sett många skor där besen verkar vara att det är en lång skimremsa fastsydd på bara ena sidan och den andra kanten alltså sticker ut, sjukt dåligt beskrivet men jag hoppas att du förstår. Frågan är ungefär om besen är ett vikt läderstycke eller ett enkelt.
    Den andra frågan är om du slår alla hål innan du syr eller om du gör dem med syl för hand ut efter vägen,

    Jag är tacksam om du kan svara (och förstå dig på vad jag menar 😉

  2. Jorel Says:

    Nice! I confess I don’t really like to work with leather, but I like to see how others can manage to work it so well. 😉

    • Mikael Says:

      Thanks! I haven’t been very fond of leatherwork either, but I suppose that it is solely due to lack of personal experience. The more leather items I make, the more I start to like it.

  3. Mikael Says:

    Tack Helena! Nej jag har bara sytt två par skor tidigare och det här var mina första kängor.

    Besen jag använder här består av två lika långa, raka remsor på 15 mm bredd. Den är inte vikt och ändarna möts i hälen och på tåspetsen. Dubbelvikt bes verkar ha varit ovanligt och kräver ett rätt så tunt och smidigt skinn. Jag gör besen lite längre än nödvändigt så att den kan trimmas till lagom längd när de sista stygnen tas.

    Jag sylar hela sulan med hål (ca 2 hål/cm) innan sömnaden men hålen på besen och ovanlädret sylar jag efter hand så att de motsvarar hålen på sulan.

  4. Simon Says:

    Flot arbejde. Har du selv lavet mønsteret til dem og i så fald, kan du forklare, hvordan man laver det? Skal have lavet nogle nye sko/støvler til mit middelaldersæt, og dine ser ret fine ud

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: