Julklapp till blivande 1400-talare

Recension
Historisk dräkt – inifrån och ut: 1400-talets andra hälft – mansdräkt
Anna Malmborg och Willhelm Schütz
ChronoCopia Publishing, 2017

20171126_152819

 

Jag måste bekänna att jag alltid har haft en kluven inställning till 1400-talets herrmode.
Garderoben bjuder förvisso på imposanta, veckade kjortlar med pälsbräm, och med en tjusig chaperon som kronan på verket kan vem som helst känna sig pompös som en myndig herre i ett van Eyck-porträtt. Men kort-korta tajta tröjor, hopsydda hos-tajts à la Errol Flynns Robin Hood och ett slätrakat, tvålfagert ansikte inramat av en en lockig prins Valiantkalufs kommer aldrig att se bra ut på mig. Aldrig någonsin faktiskt. Men Willhelm Schütz och Anna Malmborg ger ändå den här inbitne 1300-talaren en anledning att snegla lystet på senmedeltidens flärd i sin handbok om mansdräkten under 1400-talets andra hälft.

20171126_152937

 

Handboken på 48 sidor ingår i en serie (Historisk dräkt: inifrån och ut) där även kvinnodräkten avhandlas under samma period och förlaget ChronoCopia Publishing planerar att ge ut dräktguider till fler perioder. Upplägget känns logiskt fördelat på tre avsnitt. I den inledande delen, ”Perioden”,blir vi serverade en översiktlig historisk introduktion till nordiskt 1400-tal följt av dräktens formspråk, material, färg samt grundläggande sömnadsteknik.

Under rubriken ”En garderob” får vi bekanta oss med den sene 400-talsmannens kläder inifrån och ut, från underkläderna (skjorta och de alltmer kalsongliknande brokorna) till
mellanlagrets hosor och tröja till pampiga ytterjackor, mantlar och huvor. Avsnittet avslutas med en beskrivning av periodens skor.

Den sista och kortaste delen ”Accessoarer” behandlar bälten, smycken, väskor och de för perioden så typiska nålremmarna. Innehållet är underbyggt med en gedigen referenslista och läsaren med blodad tand får tips på vidare läsning.

Handboken är författad på ett lättillgängligt språk och specialtermer förklaras så att även nybörjaren från scratch har en chans att hänga med. Tyngdpunkten ligger på det borgerliga  modet i Nordeuropa, vilket gör att man som svensk 1400-talare rör sig på så säker mark som möjligt aktat vårt förhållandevis källfattiga hörn av Europa.

20171126_153033

Snygga foton varvade med teckningar och periodens konst

Lär man sig då något nytt som (halv)garvad medeltidsreenactare med mer än 10 års erfarenhet under kjorteln? Ja, jag gjorde i alla fall det. En av guidens stora behållningar är dess många illustrationer,både i form av exempel från periodens ovanligt rika konstskatt, men också av fotografier på reproduktioner och tydliga principskisser och mönster av olika plagg. Har man erfarenhet av mönsterkonstruktion kan de senare utan större problem ligga till grund för tillverkning av egna mönster, annars är nog separat
införskaffade mönster att rekommendera som ett komplement för den som vill ge sig på
att sy. Kanske hade guiden tjänat på litet större fokus på mönster och mer beskrivning av tillverkningsprocessen?

Jag hade också gärna sett en liten diskussion kring de lägre ståndens mode, som vi ju för första gången får en lite tydligare inblick i för nordisk och svensk del under 1400-talets sista decennier. Tänk bara på Albertus Pictors kyrkmålningar föreställande allmoge!

Med det sagt är handboken tveklöst en snygg och lärorik introduktion till mansdräkten under andra halvan av 1400-talet, och ett måste för den som är nyfiken på att börja sy manskläder för perioden. Helt klart är det en lämplig julklapp att ge bort för den som vill knuffa någon återskapande kamrat i riktning mot unionsstridernas färgsprakande värld!

20171126_153059

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: