About

Hej, Mikael heter jag och den här bloggen är tillägnad precis vad titeln utlovar – historiska kläder och andra typer av historiska hantverk. Jag är född 1985 i Visby, uppväxt i Värmland och har sysslat med historiskt återskapande på allvar sedan 2004.

Mina huvudsakliga områden rör europeisk medeltid, i första hand 1300-tal, samt folklig dräktsömnad där mitt orsadräktsprojekt för närvarande står i centrum.

I övrigt har jag flera stora och små intressen, inte minst litteratur där jag både är en ivrig läsare och hängiven skrivare. Sysslar också med traditionellt bågskytte, en hobby som jag ser fram emot att utveckla vidare.  

 

English:

Hi, my name is Mikael and as the title suggests this blog is dedicated to historical sewing and other kinds of historically inspired handicrafts. I was born in 1985 in Visby, Gotland, Sweden and have been involved in living history in earnest since 2004.   

My main areas of interest mainly deal with the Middle Ages, primarily the 14th century, along with Scandinavian traditional clothing, where the project of putting together my traditional Orsa garb (from Dalarna, Sweden) is of central importance at the moment.  

Apart from that I have several big and small interests, in particular literature whre I’m both an avid reader and a devoted writer. I’m also engaged in traditional archery, a pursuit that I look forward to cultivating further.

21 svar to “About”

 1. Maria Says:

  Hej!
  Såg dina härliga projekt på orsadräkten och undrar om du skulle kunna tänka dig att sälja vidare kopior på dina mönster?

  Hälsningar,
  Maria

 2. Gitte Says:

  Tack för mycket intressant läsning!

 3. Nina Peterson Says:

  Hej!

  Jag jobbar på det levande museet VikingaTider och vi arbetar med att rekonstruera ett vikingatida – tidigmedeltida landskap i Löddeköpinge i Skåne. I sommar påbörjar vi en rekonstruktion av en tidigmedeltida stavkyrka och klocktorn. Arbetet startar med ett stort hantverksläger där vi samlas kring tidsenliga hantverk och framförallt kring gjutandet av klockan och bygget utav klockstapeln, som en första del i rekonstruktionen.

  Mellan den 10-18 juli blir det därför ett myllrande hantverksläger, hantverkskurser, marknader, workshops och barnverkstäder! Sista helgen blir det vikingamarknad och på kvällarna blir det musik, dans och berättare…

  Därför bjuder vi nu in seriösa hantverkare från hela norden. Det vore fantastiskt om du hade möjlighet att komma hit och hantverka några dagar! Vi erbjuder resebidrag för våra långväga gäster! Kolla gärna hemsidan för mer info.

  Varmt välkomen //Nina Peterson, arkeolog & museipedagog

 4. Ulrika Öhrnell Says:

  Jag hittade precis hit. Vilken underbar blogg – och vilken fantastisk historiker och hantverkare du är! Tack för att du finns och för att du delar med dig. En liten fråga till dig som kanske är insatt; vad innebär egentligen tygbeskrivningen ”halvylle” under tidigt 1900-tal? Kan yllet vara uppblandat med lite vad som helst, eller är det något specifikt material (bomull, lin?) som är vanligast?

  • Mikael Says:

   Tack för de orden Ulrika, kul att du uppskattar bloggen! Halvylle innebär att tyget har ett inslag av ull och varp i ett annat material – bomullsvarp var det absolut vanligaste kring förra sekelskiftet men lin kunde också användas, åtminstone i hemvävda tyger. Halvylle på linvarp verkar ha varit särskilt vanligt i kvinnokjolar under 1800-talet och dessförinnan.

 5. Anna Gilius Says:

  Hej!
  Är intresserad av vad ditt Orsadräktsprojekt innebär. Har läst mycket intressant på din blogg. Har själv precis blivit klar med sonens (snart 2 år) orsadräkt. Till midsommar bär det av till Dalarna. Min man är uppväxt i Mora och har rötter från Orsa och jag har rötter från Mora. (http://www.facebook.com/pages/NellieNova-Foto/161225013919813#!/photo.php?fbid=207682955940685&set=pu.161225013919813&type=1&theater). Båda har vi intresse av dräktklädsel. Vi gifte oss i egensydda folkdräkter (Värends- och Orsadräkten).
  Mvh Anna Gilius

  • Mikael Says:

   Fin dräkt du har gjort till grabben! Ja mitt projekt går väl ut på att försöka fixa en så komplett orsagarderob som möjligt, i första hand till mig själv förstås men också till min syrra. Framförallt är det intressant att väcka gamla ”bortglömda” dräktplagg till liv för att synliggöra vilken bredd och variation det fanns i det gamla dräktskicket när den stod på sin höjdpunkt, säg mellan 1800-1860.

 6. Elin Says:

  Hej!
  Hittade hit tack vare att du lämnade en kommentar på min blogg. Jag är mycket imponerad av dina alster!
  Länkar hit till din blogg från min.
  Hoppas du inte misstycker 🙂

  Mvh Elin

 7. Mia Says:

  Hej! Min mamma har tre jättefina Orsadräkter. Tyvärr har de blivit för små, och de är alldeles för fina för att bara bli liggande. Har du ngr förslag på hur man kan sälja dem och hur mycket är de värda.

  • Mikael Says:

   Hej Mia, ja det förstår jag! Om du vill ha en ordentlig prisbedömning föreslår jag att du hör av dig till Kristina Westerhagen i Orsa, som syr orsadräkter och kan det där. Sedan kan du annonsera ut dem på blocket eller tradera, där många folkdräkter säljs. Dräkternas pris är ju förstås beroende på hur kompletta de är samt i vilket skick de befinner sig. En komplett grunddräkt i bra skick med livkjol, halskläde, överdel/blus och förkläde/magd bör du väl få minst 3-4 tusen för om du lägger ut det för försäljning.

  • Pia Holmberg Says:

   Hej!
   Jag är intresserad av att antingen gå på kurs o själv sy mig en orsadräkt eller att köpa en begagnad. Jag har stl. 40-42 så om ngn vill sälja en dräkt till mig blir jag jätteglad!
   Hälsn Pia

   • Mikael Says:

    Hör med Kristina Westerhagen i Orsa, hon säljer dräktmaterial, begagnade dräktdelar och håller dessutom kurser i orsadräktssömnad

 8. Pia Holmberg Says:

  Tack för snabbt svar!
  Kanske kan jag fira midsommar iklädd orsadräkt.
  Pia

 9. Gabriele Becattini Says:

  Hi, are you making your reconstructions just for yourself or do you accept commissions?

 10. Signe Flum Hornborg Says:

  Hej Mikael! Jag heter Signe Hornborg, och jag är alldeles förtjust över din blogg och dina fantastiska plagg. Jag undrar om du skulle kunna tänka dig att ta upp en beställning på en kampfrau/blumlerin-klänning till sommaren 2013? Min mail är signe@hornborg.se, hör gärna av dig. Hare gott!/Signe

 11. Tove Irén Becker Says:

  Hei, Mikael! Jeg tok meg den frihet å legge linker til den informative bloggen din på to Facebook-sider jeg har laget.

  Wardrobe 17th & 18th century clothing – inspirational pictures – https://www.facebook.com/Wardrobe17th18thCenturyInspirationalPictures?fref=ts

  +

  Tordenskiolds Reeanctment – https://www.facebook.com/groups/295630307243785/?fref=ts

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: